In de complexe wereld van co-ouderschap proberen gescheiden ouders of ouders die niet langer samenleven hun weg te vinden als solo-ouder. Dit proces verloopt vaak met de nodige uitdagingen en conflicten. Wanneer de solo-ouder in een nieuw samengesteld gezin komt, kan dit nog moeilijker worden.

Wat met co-ouderschap?

Parallel co-ouderschap is een alternatief op samenwerkende co-ouderschap waarin ouders nauw samenwerken. Beide vallen onder gezagsco-ouderschap. Daarnaast is er ook verblijfsco-ouderschap en fiscaal co-ouderschap. (meer info hieromtrent : https://advocaten-leuven.be/co-ouderschap-betekent-eigenlijk/)
Sedert 1995 is gezagsco-ouderschap de wettelijke standaardregeling waar enkel in uitzonderlijke omstandigheden wordt van afgeweken. Gezagsco-ouderschap betekent dat wanneer ouders niet meer samenleven, zij het ouderlijk gezag gezamenlijk blijven uitoefenen. Concreet houdt dit in dat ze de belangrijke beslissingen omtrent gezondheid, opleiding, opvoeding, ontspanning en religie of levensbeschouwing gezamenlijk blijven nemen. In de praktijk is dat echter veel makkelijker gezegd dan gedaan.

Onderzoek wijst inmiddels uit dat het in bepaalde gevallen niet mogelijk is om als ex-partners voor belangrijke beslissingen op één lijn te geraken. Hoe graag ex-partners ook willen samenwerken en hoe hard sommigen ook hun best doen, in bepaalde gevallen lukt het niet. Vaak is er nog teveel pijn, verdriet of woede tussen ex-partners, of was er ook tijdens hun samenleving geen goeie communicatie en conflicthantering, vaak is het vertrouwen zoek om samen te werken, of oude pijnlijke patronen tussen ex-partners spelen op, beide ouders staan voor een andere opvoedstijl, nieuwe liefdespartners kunnen het bemoeilijken, er is jaloezie en frustratie, ex-partners beschuldigingen en verwijten elkaar, kinderen worden opgestookt etc…

De grote druk die ouders/ex-partners voelen tot noodgedwongen samenwerking als ouders kan wanhoop in de hand werken en zorgt er meestal voor dat ze het kind uit het oog verliezen door zich teveel te focussen op de conflicthantering.
Het belangrijkste is dat kinderen zich veilig en gehoord voelen bij elke ouder apart. Noodgedwongen energie blijven steken om de communicatie met de ex-partner te verbeteren om toch maar op 1 lijn te komen wat betreft opvoeding en regelingen van de kinderen is vaak nefast voor het kind en voor het nieuw samengesteld gezin.

Het is inmiddels overduidelijk dat kinderen meer last hebben van de spanningen en conflicten tussen ouders dan van de scheiding op zich. Ex-partners/ouders trachten te vaak de andere ouder te veranderen of te overtuigen van hun gelijk, vanuit de intentie een goede ouder te zijn voor het gezamenlijk kind, maar wat de ex-partner verder beslist of doet is uiteindelijk zijn/haar keuze, waar je geen controle over hebt.

Wat houdt parallel co-ouderschap in?

Bij Parallel co-ouderschap ligt de nadruk op de ouder-kind relatie en niet langer op de onderlinge ouder-relatie. Er wordt afgestapt van het idee dat ouders kost wat kost samen moeten ouder blijven, en dat in plaats daarvan beide ouders naast elkaar ouder zijn van hun kind. De focus gaat terug naar zelf de ouder te blijven die je wil zijn voor het kind. Er rekening mee houdend dat het kind ook een relatie heeft met de andere ouder, en die kan en mag helemaal anders zijn.

Bij parallel co-ouderschap voeden ouders aldus verschillend van elkaar op en dit zonder nauwe interactie.

Parallel co-ouderschap erkent dat niet alle gescheiden ouders in staat zijn om samen te werken en dat het belangrijker is om een gezonde omgeving te creëren voor de kinderen dan continue te trachten op eenzelfde lijn te komen met de andere ouder. Parallel co-ouderschap verbetert aanzienlijk het welzijn van kinderen omdat de nadruk verschuift van conflicthantering naar de nood van het kind en omdat het de veerkrachtige en probleemoplossende vaardigheden versterkt van het kind. Het doel is een scheidingslijn te creëren tussen de ouders, waardoor ze niet langer beïnvloed worden door elkaars meningsverschillen en negativiteit waarbij het welzijn van de kinderen voorop blijft staan. Ook voor de ouders zelf brengt het rust.

Welke mogelijke voordelen kan parallel co-ouderschap brengen binnen een nieuw samengesteld gezin?

1. Duidelijke grenzen en onafhankelijkheid

Bij parallel co-ouderschap behouden ouders hun onafhankelijkheid en persoonlijke ruimte. Duidelijke grenzen en afspraken met minimale interactie (vaak enkel via e-mail of sms) met de ex-partner waardoor de kans op conflicten tussen de ouders wordt verminderd. Elke ouder kan zijn eigen opvoedingsstijl toepassen zonder voortdurend overleg te moeten voeren met de ex-partner.

2. Voorspelbaarheid

Kinderen hebben baad bij voorspelbaarheid. In een situatie van parallel co-ouderschap hebben ze duidelijk overzicht en weten ze wat ze kunnen verwachten wanneer ze bij elk van hun ouders zijn. Dit biedt stabiliteit en rust, wat essentieel is voor hun welzijn.

3. Minder conflicten

Minder communicatie tussen ex-partners die niet op 1 lijn geraken omtrent de kinderen, leidt tot minder conflicten, minder spanningen omtrent meningsverschillen en dit zorgt voor meer emotionele stabiliteit van de kinderen.

4. Krachtig in de solo-ouderrol

Biologische ouders kunnen effectief hun volledige solo-ouderrol opnemen. Ze nemen in het nieuw samengesteld gezin hun volle verantwoordelijkheid op voor de opvoeding en het welzijn van hun kinderen en leggen die verantwoordelijkheid minder op de schouders van hun nieuwe partner. Hierdoor groeit het vertrouwen van de biologische ouder en het vertrouwen in de capaciteit van henzelf en hun kinderen.

5. Gemoedsrust

Kinderen en pluskinderen ervaren een groter gevoel van rust, veiligheid en welzijn binnen het nieuw samengesteld gezin, wat leidt tot minder emoties van angst, boosheid, verdriet en tot minder gedragsproblemen.
Er zijn aanzienlijk minder conflicten tussen de biologische ouder en de plusouder omtrent de inmenging of manipulatie van de andere ouder en/of de moeilijke communicatie met de andere ouder. Dit alles heeft indirect een positief effect op de sfeer en gemoedsrust binnen het nieuw samengesteld gezin.

Conclusie

Daar waar er veel conflicten zijn tussen ex-partners omtrent afspraken en regelingen rondom de kinderen, heeft parallel co-ouderschap een enorme meerwaarde voor het welzijn van zowel kinderen, ouders en plusouders. Kortom voor alle leden van het nieuw samengesteld gezin.
In sommige gevallen helpt het om gedeeltelijk parallel co-ouderschap toe te passen naast samenwerkend co-ouderschap. Hierin kies je voor samenwerking met je ex-partner/andere ouder omtrent onderwerpen waarin jullie op 1 lijn zitten en voor solo-ouderschap omtrent de opvoedingsonderwerpen waarin jullie niet overeen komen. Duidelijke afspraken hierin maken, waarbij zo min mogelijk contact met elkaar nodig is, brengt rust voor alle partijen.

Heb je vragen of hulp nodig?
Neem dan  Contact  met me op. Ik ben er om jullie verder te helpen vanuit begrip en confidentialiteit.

Tel : 00 32 488 750 272
E-mail : katia@krcoaching.be

Share This Blog Choose Your Platform!