Ontdekken dat je partner ontrouw is geweest, is zeer pijnlijk en heel vaak traumatiserend. Daarom is het van cruciaal belang dat je vanaf het begin doordacht te werk gaat.
Ontrouw zonder professionele hulp aanpakken is af te raden. De impact van ontrouw op beide partners en hun toekomst wordt te vaak onderschat.
1. Laat je emoties toe
Wanneer je ontdekt dat je partner ontrouw is geweest, kunnen heftige emoties je overweldigen. Het is belangrijk om deze emoties toe te laten in een veilige omgeving. Heftige emoties gaan na een paar minuten vanzelf wat gaan liggen. Zoek voor jezelf een manier uit waardoor je rustiger wordt.
2. Vermijd impulsieve reacties
Begin niet lukraak :
– ondoordacht vragen te stellen als bedrogene
– je verhaal te vertellen als ontrouwe partner
Wacht tot de heftige emoties zijn afgezwakt, bij voorkeur tot na het eerste gesprek met een relatiecoach. Sommige vragen en verborgen details kunnen te kwetsend en traumatiserend zijn, en wat gezegd is, kan niet teruggenomen worden. De pijn die hierop volgt ook niet.
3. Ventileer je woede niet zomaar
Vertel het ontrouw gebeuren niet zomaar tegen mensen rondom jou. Hoe meer mensen op de hoogte zijn, hoe meer meningen er op jullie afgevuurd worden. En dat maakt het alleen maar verwarrender. Als je nadien kiest om samen te blijven en te werken aan versie 2.0 kan je spijt hebben van wat je hebt gezegd.
4. Kies vertrouwenspersonen
Elke partner kiest idealiter 2 vertrouwenspersonen. Deze personen moeten dezelfde normen en waarden hebben als jullie, goed kunnen luisteren zonder suggestief te zijn en begrijpen dat relaties complex zijn en dat mensen fouten maken. Geef hen een duidelijke taak zodat ze weten wat voor jullie helpend is.
5. Veilig vrijen
Als er seks tussen jullie is, gebruik dan gedurende 4 weken een condoom totdat jullie zeker zijn dat er geen besmettelijke overdraagbare ziekten (SOA’s) zijn. Laat beide partners onmiddellijk een eerste SOA-test uitvoeren bij de huisarts, gevolgd door een tweede test vier weken later.
6. Vermijd de derde persoon
Negeer de derde persoon volledig, hoe moeilijk dit ook kan zijn. Neem geen contact op en beantwoord geen berichten als hij/zij contact met jou opneemt.
7. Distantieer je van anderen betrokken bij de ontrouw
Neem afstand van mensen die betrokken zijn bij het bedrog, zelfs als het vrienden of familieleden zijn. Geef jezelf de tijd en ruimte om te bepalen hoe je verder al of niet met deze mensen wil omgaan. Laat hen weten dat je nu even afstand nodig hebt en dat je later duidelijk zal communiceren hoe je het contact op termijn ziet.
8. Vertel de kinderen iets, maar niet alles
Kinderen hebben ontzettend goeie voelsprieten. Breng samen naar hen de boodschap dat jullie het momenteel moeilijk hebben als koppel, dat er nog liefde is en dat jullie zoeken naar een oplossing. Dat het jullie spijt dat het nu even moeilijk is thuis en dat hun gevoelens er mogen zijn. Als ze het moeilijk hebben of vragen hebben, kunnen ze bij jullie terecht.
9. Zoek professionele hulp
Neem zo snel mogelijk contact op met een relatie coach. Hij/zij zal je begeleiden in het verwerkingsproces en je helpen een bewuste, geïnformeerde en weldoordachte keuze te maken :
– vechten voor jullie hernieuwde relatie versie 2.0
of
– uit elkaar gaan
Geef jezelf en je partner ten minste 6 maanden tijd. Scheiden kan altijd nog.
10. Ontrouw is een rouwproces
Het verwerken van ontrouw is een rouwproces die gemiddeld 1 jaar tijd neemt. Het omvat verschillende emoties zoals ongeloof, ontkenning, woede, vechten/onderhandelen, schuldgevoel, depressie en uiteindelijk acceptatie.
Onthoud dat je niet alleen bent als je in jouw relatie geconfronteerd wordt met ontrouw. Het is een lastig onderwerp, maar zoek professionele hulp en ondersteuning waarbij jullie dit relatietrauma kunnen helen. een goed verwerkingsproces is essentieel voor het herstellen van vertrouwen en het omarmen van liefde in de toekomst.
Ook in samengestelde gezinnen komt ontrouw geregeld voor. Weet dat ik ook hierin ervaring heb. Met “HET SAMEN STERK” traject begeleid ik jullie op een compassievolle manier door het proces van het herstellen van jullie liefdesrelatie.
Heb je vragen of hulp nodig? Neem dan contact met me op. Ik ben er om jullie verder te helpen vanuit begrip en confidentialiteit.
Tel : 00 32 488 750 272
e-mail : katia@krcoaching.be