Vanuit mijn holistische kijk op gezondheid wil ik mensen leren stilstaan bij wat hun lichamelijke en/of psychische ongemakken hen willen tonen. Wat dat precies inhoudt, vertel ik je graag in deze blog.

Ik koos voor de studies Farmacie vanuit mijn wens om bij te dragen aan de gezondheid van de mens. En dat bleef een rode draad in mijn leven. Was het nu patiënten bijstaan in de apotheek, onrechtstreeks patiënten vooruithelpen met de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, klanten ondersteunen in mijn eigen afslank- en gezondheidscentrum … Mijn drijfveer was steeds de gezondheid van mensen verbeteren door hen te informeren over de beschikbare mogelijkheden. En mensen op die manier ook verantwoordelijkheid leren opnemen voor hun eigen welzijn.

Gezonde leefgewoontes ten volle inzetten ter preventie van ziekte, het boeit me al van jongs af aan. Voldoende bewegen, voldoende sociaal contact, niet roken, een goede nachtrust, een gezonde en gevarieerde voeding, een positieve mindset, voldoende ontspanning, een goede mondhygiëne, de juiste voedingssupplementen enz. Allemaal zaken die we zelf in de hand hebben. Een gezonde geest in een gezond lichaam, ik zag er hoe langer hoe meer het belang van in. Bodymind staat voor lichaam en geest die ten volle samenhangen en niet losgekoppeld kunnen worden. In tegenstelling tot onze cartesiaanse cultuur, die de tweedeling beweert van het lichamelijke en het mentale.

De impact van emoties op onze gezondheid

In de holistische geneeskunde wordt de mens als een geheel gezien waarin lichaam, geest en ziel niet los van elkaar kunnen bestaan en elkaar continu beïnvloeden. Er wordt niet alleen gekeken naar de klachten en symptomen, maar ook naar het gehele lichamelijke en geestelijke functioneren. De mens is meer dan de som van zijn organen.

Vanuit de nieuwe menswetenschappen o.a. de kwantumfysica (Niels Bohr) en de nieuwe biologie (Candace Pert – Body-Mind Medicine en Bruce Lipton – The Biology of Belief / epigenetica) is het inmiddels duidelijk dat emoties een enorme impact hebben op onze gezondheid.

In je hersenen ontstaan chemische emotie-eiwitten (neuropeptiden) die via de bloedbaan verspreid worden over je hele lichaam en zich binden aan cellen en weefsels. Op die manier komen je gedachten en emoties fysiek vast te zitten in je lichaam. De emotie-eiwitten dringen door tot in de celkern en je DNA. Wanneer jouw vast denk- en voelproces jaar in en jaar uit doorgaat en dezelfde moleculen van emotie steeds opnieuw afgevuurd worden op je DNA, worden dezelfde genen geactiveerd en zal je gen op lange termijn uitgeput raken waardoor het eiwitten gaat maken van mindere kwaliteit. Het gevolg hiervan is dat je sneller ziek wordt en sneller gaat verouderen. Maar ook het omgekeerde geldt. Wanneer je jouw dagelijkse emoties laat veranderen door anders te gaan denken, dan zullen andere genen aangesproken worden en de genen die je voordien telkens belaste, zullen stilvallen. Dat heet up-en downregulatie van de genen. Via deze weg kan je jouw zelfhelend vermogen inzetten.

Daarnaast leert de epigenetica ons dat levensstijl en levensomstandigheden eveneens onze genen kunnen aan- en uitzetten. De epigenetica bestudeert de omkeerbare erfelijke veranderingen in de genexpressie die optreden zonder wijzigingen in ons DNA. Door epigenetische veranderingen wordt de functie van een gen anders, zonder dat de DNA-code verandert. Je kan het vergelijken met de letters in het verhaal van een boek. Alle letters in het boek zijn de code van het DNA. De letters zijn gebleven, maar je hebt één letter gemarkeerd met een markeerstift. De letter (code) is niet veranderd en ook het verhaal (het volledige DNA) niet. Maar de epigenetische verandering (de markering) zorgt ervoor dat het gen toch anders werkt.

Ons denken orkestreert ons hele wezen, of anders gezegd, het mentale stuurt ons lichaam aan. Emoties en fysieke gewaarwordingen zijn nauw met elkaar verbonden in een bi-directioneel netwerk. Er is een tweerichtingsverkeer tussen onze hersenen en de andere delen van ons lichaam. Daarom is het cruciaal dat je je eigen gedachten observeert. Om jezelf een gezond lichaam en leven te geven, moet je je bewust worden van je gedachten.

De kracht van verandering

Intussen weten we dat elke verandering aanvankelijk niet goed voelt en oncomfortabel. Ook de verandering van je denken, want dit zorgt voor een verandering in je neurobiologie en neurochemie. Het lichaam wil namelijk in homeostase blijven (het wil alle biochemische en biofysische processen in balans houden). Wanneer je nieuwe gedachten en nieuwe keuzes maakt, zal je andere ervaringen hebben. Deze ervaringen leiden tot nieuwe emoties waardoor je neurochemisch nieuwe hersennetwerken maakt en nieuwe biochemische reacties krijgt. In het begin kan dit zeer lastig zijn, want je lichaam wil je terugbrengen naar die oude gedachten en gevoelens om homeostase te behouden.

Doorzetten is de boodschap. Uit je comfortzone blijven gaan, onbewuste negatieve pijnlijke gedachtenpatronen blijven omzetten naar positieve constructieve gedachten zodat je intrinsiek verandert. Want enkel je omstandigheden veranderen of vluchten voor wat je voelt (door werken, sporten, drinken, eten …) doet je misschien denken dat jij controle hebt over je vervelende gedachten, maar niets is minder waar. Emoties onderdrukken is ziekmakend. Je denkt te ontsnappen aan de realiteit en creëert een eigen illusie die averechts werkt. Je lichaam haalt je namelijk altijd in, want het lichaam onthoudt wat jij denkt vergeten te zijn. Er is tijd, geduld en doorzettingsvermogen nodig om intrinsiek te veranderen, zodat je lichaam neurologisch en neurochemisch kan genezen. Het goede nieuws is dat we op die manier onze eigen gezondheid mede kunnen reguleren.

Mijn eigen levenspad

In mijn eigen leven werd ik meermaals uitgedaagd om veerkrachtig om te gaan met grote persoonlijke stressfactoren. Ondanks fysieke gezonde leefgewoonten maakte ik in 2011 een levensbedreigende ziekte door. Dat zette me aan het denken en betekende een keerpunt in mijn leven. Vanaf dat moment ging ik mij verder verdiepen in de kracht van ons denken en de werking van ons bewuste en onbewuste brein. Door diepe zelfreflectie kon ik achterhalen welke onbewuste patronen, overtuigingen en oordelen me weghielden van mijn ware authentieke zelf. Door aanvaarding van wat er in mij leefde en door me bewust te worden van mijn innerlijke conflicten, kreeg ik de regie over mijn eigen leven in handen.

Ik kon me losmaken van de overtuiging dat ik moest voldoen aan wat ik dacht dat de wereld en mijn omgeving van mij verwachtte. Door mijn opgedane inzichten via psychotherapie, zelfstudie en meditatie te verbinden met mijn leven in het hier en nu, kon ik een nieuw leven gaan leiden vanuit meer geduld en minder strijd, waarin mijn gedragingen eindelijk stroomlijnen met mijn intenties. Hierdoor ervaar ik elke dag meer innerlijke rust en diepe voldoening.

Op mijn eigen levenswandel kwam ik – rechtstreeks en/of onrechtstreeks – in contact met:

  • depressi
  • perfectionisme
  • scheiding
  • levensbedreigende ziekte
  • faling
  • plusouderschap
  • samengesteld gezin
  • ADD/ADHD
  • chronische stress en overprikkeling

Daaruit leerde ik dat we moeilijke omstandigheden in het leven niet altijd zelf kiezen maar dat we wel altijd zelf kiezen hoe we ermee omgaan. En net daarin ligt een enorme kracht tot verandering. Ons via zelfreflectie bewust worden van onze overlevingspatronen en via zelfzorg onszelf leren managen naar een zinvol leven. Om vervolgens de rol van slachtoffer achter ons te laten en zelf verantwoordelijkheid te nemen voor ons eigen leven.

Neem je leven in handen

Het is ons denken dat ons gedrag, en dus onze huidige realiteit, bepaalt. Iedereen die wil veranderen, kan dat! Het vraagt moed en doorzettingskracht, maar het is voor iedereen mogelijk. Hier zijn geen uitzonderingen op.

Net in dit proces wil ik jou enthousiasmeren en ondersteunen. Eens je de magie van je denken doorziet, gaan deuren open en zie je nieuwe horizonten die je voordien nooit voor mogelijk achtte. In wat voor situatie je ook verkeert, begin bij jezelf. Een ander kan je niet veranderen. Alleen jouw eigen – mogelijks veranderd – gedrag kan een invloed hebben op de ander, maar die ander kiest dan nog steeds wat hij of zij ermee doet. De wil tot inzicht en verandering kan alleen maar vanuit jezelf komen. Om op die manier je eigen leven, maar ook hoe je staat in je relatie en je gezin te veranderen.

Investeren in je eigen zelfrealisatie is het mooiste geschenk dat je de wereld kan geven. Luister naar het gefluister van je lijf, zodat het niet hoeft te schreeuwen … Start vandaag nog! Stel niet langer uit en durf te gaan voor het succes van jouw ziel. Ieder mens is uniek en geroepen om datgene te doen waarvan zijn of haar ziel opleeft. Je bent vanaf je geboorte ‘goed genoeg’ om te doen waartoe je geroepen bent. Alleen zal je je eigen roeping nooit ontdekken zolang je bezig blijft met de vraag of je het beter of slechter doet dan anderen.

Kies daarom voor voluit leven, door voluit aanwezig te zijn:

  1. AANDACHT: voor je talenten en kwaliteiten. Wat zijn de zegeningen die je hebt meegekregen?
  2. ZELF-OBSERVATIE: bepaal wat de intentie van jouw aanwezigheid hier en nu is.
  3. BRUTALE EERLIJKHEID: kijk of jouw intentie en het effect van jouw gedrag in lijn zijn.

Ben jij ook overtuigd van een gezonde geest in een gezond lichaam? Wil je je leven terug in eigen handen nemen en zo sterker en met meer zelfvertrouwen in het leven, je relatie en je gezin staan? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Ik help je graag verder.

Share This Blog Choose Your Platform!