Voel je soms dat de spanning je dreigt te overweldigen? Dat het allemaal even te veel wordt? In zulke momenten kunnen we vaak verbaal of zelfs fysiek ontploffen. Beide vormen van geweld zijn echter nooit goed. Gelukkig kun je jezelf aanleren om hier op een andere manier mee om te gaan. Door te leren hoe je op de rem moet staan, krijgt je reptielenbrein rust en voorkom je impulsieve reacties.
Agressief taalgebruik kan diepe wonden slaan in relaties, iets wat je beter kunt vermijden. Begin met deze zes tips om de momenten die je tot geweld aanzetten te herkennen en leer hoe je jezelf tot rust kunt brengen. Dit zal leiden tot harmonie en evenwicht, zowel binnenin jezelf als in de relatie.
- Leer je bewust te zijn van je lichamelijke en emotionele signalen van overprikkeling. Lichamelijke signalen zijn bijvoorbeeld verhoging van je hartslag, een krop in de keel, trillende ogen, een zwaar hoofd … Emotionele signalen zijn ongeduld, kortaf zijn, uitschieten, cynisch zijn, snel wenen, woede voelen opkomen … Zo herken je bij een crisissituatie onmiddellijk jouw alarmsignalen van overprikkeling en kan je actie ondernemen.
- Trek je terug in een ruimte of omgeving waar je alleen bent. Ligt dat moeilijk, omdat je bijvoorbeeld in een groot gezelschap bent of op verplaatsing, dan kan je je even afzonderen in het toilet, naar buiten gaan of even in je auto gaan zitten.
- Observeer wat je voelt in je lichaam.
- Adem door de gewaarwording heen terwijl je blijft observeren en veroordeel de gewaarwording niet. Laat de emotie toe en zeg tegen jezelf dat het oké is om te voelen wat er is, in plaats van de emotie te negeren of weg te duwen. Wil je een traan laten of echt even wenen, laat ook dat gebeuren. Als de emotie verandert, verandert ze. Als dat niet het geval is, is dat ook prima. Een heftige emotie blijft immers niet duren, na een paar minuten ebt deze sowieso langzaam weg. Dus wees niet bang van de heftigheid die misschien komt, want zoals een golf deint die altijd uit.
- Vraag jezelf af wat deze emotie jou vertelt over jouw behoeften op dit moment. Bedenk wat je kan doen om aan deze behoeften tegemoet te komen. Voorbeelden van behoefte : erkenning, respect, duidelijkheid, autonomie, veiligheid. Leer hieruit om een volgende keer neen te zeggen, een grens aan te geven naar de ander, uit te spreken wat jij nodig hebt.
- Ga op de rem staan van jouw stresssysteem om de spanning verder af te voeren. Dat kan via twee lichamelijke ingangspoorten van ons stresssysteem:
- via je ademhaling: pas daarvoor de diepe buikademhaling toe. Adem vier tellen in via de neus, laat daarbij je buik omhoog komen, en adem daarna zes tellen uit via de mond terwijl je je buik terug laat zakken. Doe dit een 10-tal keer. Bij hevige emotie kan het ook helpen om even te schreeuwen (eventueel in een kussen).
- via spierontspanning: je kan je lichaam losschudden, benen en armen afkloppen met je handen, je gezichtsspieren stretchen door gekke bekken te trekken, je kaak heen en weer te bewegen, zachtjes op je gezicht te tikken. Weet dat de kin heel veel spanning opneemt.
In emotioneel beladen gesprekken is het al moeilijk genoeg om kalm en passend te reageren, laat staan wanneer we ons ook nog eens in een gespannen stressmodus bevinden. Dit vergroot het risico op uitbarstingen aanzienlijk.
Daarom leg ik in mijn trajecten altijd de nadruk op het aanleren van vaardigheden zoals stressmanagement en verbindende communicatie. Op die manier kunnen conflicten op een geweldloze manier worden aangepakt en opgelost.
Heb je vragen of hulp nodig? Neem dan contact met me op. Ik ben er om jullie verder te helpen vanuit begrip en confidentialiteit.
Tel : 00 32 488 750 272
e-mail : katia@krcoaching.be